Hatha Yoga Nu

Yoga in Groningen

19 april 2018 Bowen herstelt je lijf en je brein – DVHN

 

Mooi artikel in het Dagblad van het Noorden

 

BOWEN HERSTELT JE LIJF EN JE BREIN

In de rubriek Lekker in Balans pakken we telkens een ontspannings- of bewegingstherapie bij de kop. Vandaag de Bowen-therapie. Een zachte bindweefselvliesmassage die volgens de theorie het (zelf)herstellende vermogen van ons lichaam stimuleert. De behandelmethode laat lijf en brein bijkomen.

Met mijn gespannen deadline-gestel lig ik dankbaar op de behandeltafel van fysiotherapeute Jeannette Uittenbogaard. Zij richt zich op het hele lichaam: onder meer op ademhaling, het hormoonsysteem, de lymfevaten, het zenuwstelsel, de spijsvertering, de spieren en de stofwisseling.

Deze therapie, bedacht door de Australiër Tom Bowen (1916-1982), baseert zich zowel op de wetenschappelijke benadering voor wat betreft anatomie en fysiologie, als op de (vaak oosterse) tradities waarin energie een rol speelt. De energie zou daarbij via een netwerk door ons lichaam stromen.

De vingers van de therapeute raken lichtjes rollend mijn huid, wat ik nauwelijks masseren noem. Het is eerder een tastend zoeken. Herhaaldelijk verdwijnt ze tijdelijk naar de gang: rustpauzes waarin mijn hersenen kunnen resetten , als antwoord op de spierprikkels.

Meermaals doezel ik weg en ontwaak verrassend genoeg op het moment dat ik beroering voel. Vlak voor mijn vertrek raadt Uittenbogaard me aan de komende dagen extra te drinken. Ook wijst ze op eventuele vermoeidheid, maar haar ervaring leert dat die na de derde dag doorgaans is verdwenen.

NADINE ARCHER

Sfeer in de sessie

De verwarmde kamer, daglicht en een muisstille therapeute zorgen voor een gemoedelijk gevoel en gemoedsrust. Monteverdi mag wat mij betreft de lieflijke dolfijntonen vervangen.

Ontspannend

De Bowen moves, de losse rolbewegingen, relaxen je diep. Na drie dagen loop ik rond met een helder hoofd en een pijnloos lijf. Door te dommelen zie ik niet wat de therapeute doet, terwijl ik dat graag zou weten.

Kwaliteit van behandelaar

Ik twijfel geen seconde over de vraag of ik bij haar in goede handen ben. Het kan soms drie dagen duren voordat je klachten verminderen; wees niet te ongeduldig.

Prijs-kwaliteit

Voor 90 minuten betaal je 90 euro. Een behandeling van drie kwartier kost 45 euro. Niet gering, hoewel sommige verzekeraars een deel van de kosten dekken. Het voelt geweldig! Een blijvertje.

 

10 april 2018 Wat is Maison Mirathons toch prachtig

Afgelopen weekend was ik ‘even’ op en neer naar Frankrijk. Het is zo mooi op Maison Mirathons, dat ik uitkijk naar Yoga 4 daagse in mei.

Het weer was heerlijk en de lente barst nu echt los.

Ondanks de korte tijd en wat werkzaamheden, heb ik een heel ontspannen gevoel bij thuiskomst.

Ik voelde me als ‘Godin in Frankrijk’ en dat gevoel blijft nog wel even.

Met grote dank aan Caroline en René voor het creëren van deze mooie plek. Ik weet, dat de initiators de energie van een plek bepalen.

Deze plek is met zorg en liefde gemaakt tot een fijne rustplek. Uitermate geschikt voor yogavakanties.

Je kunt nog meedoen in mei.  Hier aanmelden.

31 maart 2018 Met korting naar Frankrijk

Vandaag druk met de voorbereidingen voor de yoga-ontspannings 4 daagse in Frankrijk.

Ik heb er zoveel zin in. Over 5 weken is het al zover!

Heb je ook zin om 4 dagen te ontspannen, op adem komen, bewust worden van je natuurlijke houding en adem, bewegen met aandacht,

wandelmeditatie, genieten van heerlijk verzorgde vegetarische maaltijden, fijne slaapkamers, een prachtige tuin voor buiten yoga en de

schoonheid van la douce France?

Vanaf vandaag t/m 13 april krijg je € 25,- korting op je boeking. Boek hier.

 

Maison Mirathons in de prachtige Franse Vogezen ligt maar 200 km ten zuiden van Luxemburg in het Franse plaatsje Les Thons, dat als

beschermd dorp een authentieke sfeer van rust uitstraalt. In Mirathons zijn diverse cursus-/workshop-ruimtes ingericht, tezamen met

gastenkamers, in het oudste deel van het huis (1648). Er vindt op Mirathons maar 1 workshop tegelijk plaats en er zijn dan geen andere

gasten, geen camping, dus volledige focus op de eigen groep en activiteit. De gastenkamers zijn in perfecte staat met mooie badkamers,

soms gedeeld. Caroline is gastvrouw en kookt de vegetarische en biologische maaltijden zoveel mogelijk met verse producten uit eigen

moestuin of uit de regio.

 

A bientôt :-)

 

 

20 maart 2018 Lente equinox 2018

Gisteravond was de allerlaatste winteravond.

Winter 2017/2018 is voorbij.

Deze winter zijn voor veel mensen verborgen stukken helder geworden. Soms pijnlijk helder, soms verhelderd helder.

 

Maar ……alles in dienst van de naderende lente.

Opruimen en ruimte maken voor nieuw.

Vanmiddag is het zover: de lente equinox. Om 17.17 uur om precies te zijn.

Dag en nacht zijn even lang. Op het noordelijk halfrond verwelkomen we de lente en op het zuidelijk halfrond doet de herfst haar intrede.

Je kunt het gebruiken als een punt van balans. Balans opmaken van waar je staat en wat je tot nu toe doorgemaakt hebt.

Wat je gevormd heeft tot de mens, die je nu bent.

 

Je hoeft in die zin niets te bereiken. Je bent prachtig zoals je bent.

Het natuurlijke proces wil van binnenuit groeien, ontwikkelen, ervaren, leren en zal je vanzelf nieuwe ervaringen aanbieden.

 

Als je tevreden en op je gemak bent met je oude vertrouwde ervaringen, dan mag je die natuurlijk met alle liefde behouden en opnieuw doormaken. Of soortgelijke ervaringen beleven.

 

Je mag ook pas op de plaats maken, als je dat wilt.

 

Vandaag een mooie dag om dat eens te bekijken.

Wat neem je mee richting de komende zomer!

 

Als je wat onrust voelt, dan kan dat kloppen. De energie voelt behoorlijk in beweging. Een gevoel van moeheid is ook mogelijk. Je hele systeem wil even rust.

 

Rust, een moment voor jezelf, meditatie, focus op je adem, is fijn om te doen tijdens de equinox.

Geniet van je zelf. Je bent het waard.

 

Fijne equinox

18 maart 2018 Het einde van de winter

 

Je zou het niet zeggen, maar het einde van de winter nadert. Over 2 dagen is de lente equinox. Het punt waar dag en nacht even lang zijn. Een evenwicht op de hele aarde.

Voor het zover is, mag je terugblikken op een pittige winter, vol confrontaties met verborgen stukken in jezelf, die zomaar opeens naar boven kwamen.

Voor de één speelde dat meer, dan voor de ander.

 

Nu is het de kunst om los te laten en te kijken waar je staat. Zonder alles wat gebeurd is, was je niet, wie en wat je nu bent.

 

De naderende lente brengt nieuwe impulsen, nieuwe ideeën. Een stroom van vernieuwing, stuwt je voorwaarts. Je hart laat zich horen, maar durf je al te luisteren….en…..durf je al te volgen?

 

Zo mooi, hoe iedere lente weer fris groen en allerlei kleuren bloemen aan ons toont. Hoe kaal en koud de winter ook is geweest, er is altijd weer vernieuwing, groei en bloei.

 

Wellicht kun je een moment van stilte nemen en voelen wat er nu werkelijk losgelaten  wil en kan worden, om ruimte te maken voor nog meer jezelf zijn, nog meer je hart volgen.

 

Het zou zomaar kunnen, dat deze laatste winterdagen zwaar aanvoelen, maar de lente komt echt.

 

Adem in

Adem uit

 

 

 

 

 

 

6 maart 2018 Je mag mezelf liefhebben en verzorgen

Je mag mezelf liefhebben en verzorgen.

Er is geen andere weg meer, geen andere keuze.

Je mag jezelf de zorg bieden, die je nooit hebt gekregen. Het leven is en blijft wonderlijk en je kijkt vol trots naar jezelf.

Iedere dag voel je meer en meer je eigen kracht.

 

Tussen de pijn en de tranen, voel je dankbaarheid en leer je stapje voor stapje te vertrouwen op het leven.

 

Dat wat je hoopte buiten jezelf te vinden, zie je nu in jezelf groeien.

 

Zoals het kleine zaadje dat ik een aantal weken geleden plantte. Het baande zich een weg door de harde schil en ging door de donkere aarde op zoek naar licht en ruimte.

Een stokroos, die niet anders kan worden dan een stokroos.

Die informatie draagt dit zaadje in zich.

Nooit, maar dan ook nooit zal het stokrooszaadje een zonnebloem worden.

Zelfs niet als het heel hard zijn best doet.

Of ……….het heeeeeeeeeeeel graag wil.

Ook niet als het trainingen volgt, oefeningen en mindfulness doet. Een dieet of speciale kuren doet. Betere aarde, een plekje op een andere locatie.

 

Een stokrooszaadje groeit uit tot een prachtige stokroos met alles erop en eraan.

En…..iedereen vindt het mooi.

 

Fijne naderende lentedag X

24 februari 2018 De kracht van bloemen in het voorjaar

Het prille voorjaar is voor ons allen een tijd om te genieten van het zonnige frisse winterweer en de krokusjes, die ondanks de kou dapper hun bloemknoppen laten zien.

 

De naderende lente blijft altijd weer een wonder, waar ik ieder jaar van geniet.

Zo bijzonder, dat na alle kale takken en donkere aarde opeens weer leven zichtbaar wordt. En……. ieder jaar opnieuw weer zo mooi.

Bloemen vind ik werkelijk een zegen in het leven van alle dag.

Hun schoonheid geeft iedere lente weer de kracht en de bevestiging, dat het leven steeds opnieuw mooie geschenken voor ons in petto heeft.

 

Het geeft moed en kracht om door te gaan. Heel troostrijk.

 

Er is iets dat oneindig veel groter, wijzer en krachtiger is dan wij denken te zijn. De cycli van de seizoenen herinneren ons daar aan.

Kijk maar eens goed naar een bloem. Laat haar schoonheid tot je doordringen.

Zucht een keer en voel de reflexie van je eigen schoonheid.

Fijne dag.

14 februari 2018 Valentijnsdag 2002 – 2018

Valentijnsdag 2002 – 2018

16 jaar geleden begon ik heel bewust op Valentijnsdag mijn eigen onderneming.

‘Houden van jezelf, wees je eigen Valentijn’, dat was mijn idee destijds.

Het staat nog steeds. Ik geloof heilig, dat als je van jezelf houdt, je de stem van je hart volgt. De stem van je hart leidt je en geeft je leven richting, betekenis en vervulling.

Iedereen komt iets moois brengen en als je naar je hart luistert, kun je ook daadwerkelijk jouw moois realiseren in de wereld.

Dat zal niet per definitie makkelijk zijn of gaan, maar het geeft wel de meeste voldoening.

Liefde voor jezelf brengt je letterlijk bij je eigen kracht.

Bij het leven van je volle potentie, het ontwikkelen en tot uiting komen van jouw kwaliteiten.

Hoe mooi is dat??

 

Ik geloof heilig, dat als iedereen naar zijn hart luistert, er ruimte is voor een ieder om betekenisvol te leven. Iedereen is nodig en niemand kan gemist worden.

Durf je?

Als puzzelstukjes die precies passen, leven we dan naast elkaar en samen vormen we één geheel.

 

Fijne Valentijnsdag

3 januari 2018 Veranderingen

Heerlijk!! Een nieuw jaar, een nieuw begin.

Steeds duidelijker voelbaar, wat werkelijk past en wat niet of niet meer.

Alles wordt anders. Eigenlijk is het hele leven zo! Steeds werkt iets een tijdje en dan heeft dat een soort basis gemaakt, waarop weer iets nieuws kan ontstaan. Je voelt de tekenen ervan duidelijk…áls je ze wilt zien althans.

Je kunt ook willen vasthouden aan wat was, terwijl het leven doorgaat.

Ik heb dat vaak ervaren en het voelt niet fijn, dat kan ik je wel vertellen. Alsof je tegengehouden wordt, door een onzichtbaar blok. Niets lukt meer en het lijkt of er overal weerstand is tegen jou.

Je vraagt je af, hoe dat, wat zo fijn voelde en zo goed ging, opeens zo om kon slaan.

 

Mee bewegen met het leven voelt veel prettiger. Net als de wind in de rug.

 

Het is nodig om beide te ervaren, soms meerdere keren om uiteindelijk een rust te vinden in het feit, dat iets wat eerst werkte weer los te kunnen laten en verder te gaan op dat wat zich aandient.

 

De letterlijke verandering is het einde van de facebookpagina van Hatha Yoga Nu – Groningen.

Het bleek veel werk deze te onderhouden en dat terwijl het overgrote deel van mijn klanten werkelijk niets met FB heeft. Mocht je toch op FB zijn en kun je mij niet meer vinden? Dat klopt. Op 31 december heb ik de pagina verwijderd.

Wie mij wil volgen, is van harte welkom hier op mijn website.

 

 

27 december 2017 Terug kijken met aandacht

De laatste dagen van 2017. Mooie tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar.

Wat heb je dit jaar ervaren en wat is bruikbaar om mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Iets om bij stil te staan, eens rustig voor te gaan zitten en het jaar zo in gedachten voorbij te laten gaan. Te voelen wat het allemaal met je gedaan heeft.

Alle gevoelens zijn daarin welkom, ook het mogelijke verdriet of de machteloosheid enz.

We zijn zo opgegroeid, dat verdriet, machteloosheid of mislukkingen niet of minder welkom zijn. Maar….. het zijn wel de ware gevoelens van dat moment.

Deze onderdrukken of vervangen door happinessss! geeft geen ruimte aan die ware gevoelens.

Je lijf reageert daar op. Meestal met spanning, een soort verstrakking in je systeem. Over het algemeen ervaar je die als niet prettig.

 

Als alles er mag zijn en aandacht krijgt, stroomt het door je lijf en verlaat het je systeem dan meestal vanzelf, juist omdat het er mag zijn.

 

De uitkomst van alles wat je ervaren hebt afgelopen jaar vormt een mooie basis voor het nieuwe jaar.

Je weet wat je wilt en wat je niet meer wilt. Dat is voorlopig genoeg. Je hoeft je nog geen zorgen te maken over hoe eea voor elkaar te krijgen. Alles komt stap voor stap, adem voor adem.

 

Blijf een moment bij de wetenschap, dat je helder hebt wat je wel en niet wilt en laat deze een tijdje in je aanwezigheid zijn.

Vertrouw erop, dat nieuwe stappen in je aandacht komen, zodra het zover is, dat ze gezet kunnen worden.

Dat is vertrouwen op je eigen kracht.

 

Fijne jaar wisseling!